Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 και με εξαιρετική επιτυχία, στην Παλαιά Βουλή, η παρουσίαση του έργου του Δημητρίου Αλ. Γέροντα «Οι Αθηναίοι και η Αττική στην Επανάσταση του 1821». Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθηκαν μέλη του «Συλλόγου των Αθηναίων», επίσημοι εκπρόσωποι από την Εκκλησία, τα πολιτικά κόμματα και την αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων και πλήθος φιλαθήναιων και φιλίστορων ακροατών.
Σε όλους προσφέρθηκε δωρεάν σχολιασμένη επανέκδοση φυλλαδίου που είχε εκδώσει ο «Σύλλογος των Αθηναίων» το 1896 με τίτλο «Εορτή της υπό των Αθηναίων κατά την 10 Ιουνίου του 1822 γενομένης αλώσεως της Ακροπόλεως των Αθηνών». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας στοιχεία από τα γενεαλογικά προγράμματα που εκπονούνται από δεκαετίας, με επίκεντρο τους αγωνιστές της Επανάστασης και στη συνέχεια παρουσιάζοντας τους ομιλητές.
Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της εσπέρας, ως απευθείας απόγονος του αγωνιστή Μελέτη Βασιλείου, στην ομιλία του επισήμανε ότι «έστω και σήμερα, 198 χρόνια, από την έναρξη της Επανάστασης και 187, απ΄ την επίσημη ίδρυση του μικροελλαδίτικου «Βασιλείου», να εξορίσουμε την εθνική κατάθλιψη, με όπλα, σαν ετούτο το πόνημα, του Δημητρίου Γέροντα, πολεμώντας αποτελεσματικά, την άγνοια και την παραχάραξη, που εδώ και πολλές δεκαετίες, επιχειρεί να μας μετατρέψει, σ΄ ένα λαό τυφλό και αμνησιακό!».
Ο κ. Μελετίου αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο ιδεολογικό πλαίσιο της Εθνεγερσίας, ανέδειξε τις αρετές του έργου και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει «Να ξαναβρούμε, την αυθεντική μας ταυτότητα, που την απωλέσαμε, στη δίνη των καιρών που ακολούθησαν. Και να αναζητήσουμε, το μονοπάτι εκείνο που, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας, θα μας λευτερώσει, απ΄ την ασφυκτική, πρωτίστως πνευματική και δευτερευόντως υλική σκλαβιά! Ατέλειωτες γενιές, νεκρών και αγέννητων, τούτης της Πατρίδας, για να θυμηθούμε και τον Κωστή Παλαμά, απαιτούν τέτοιες αποδείξεις, από όλους εμάς! Άμεσα και επιτακτικά!».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, μέλος του «Συλλόγου των Αθηναίων» και μέλος του Δ.Σ. του «Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821». Ο κ. Βελέντζας αναφέρθηκε σε ιστορικά ηρωικά περιστατικά στα οποία πρωταγωνίστησε ο πρόγονός του Αγγελής Έγγελης, προκαλώντας συγκίνηση στο ακροατήριο και παρουσίασε διαφάνειες με φιλελληνικά έργα σημαντικών καλλιτεχνών. Κατέληξε δε επισημαίνοντας πως πρέπει «Να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που βιώνουμε. Να αλλάξουμε τη δυναμική του δημογραφικού με συγκεκριμένα μέτρα. Να διεκδικήσουμε σύγχρονη δημόσια διοίκηση και παιδεία. Να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε τους θεσμούς της πολιτείας. Να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας. Με σχέδιο, σκληρή εργασία και αγάπη προς την πατρίδα».
Τέλος ο κ. Ελ. Σκιαδάς ανέφερε ότι ο τόμος που εκδόθηκε εντάσσεται στις προετοιμασίες που γίνονται για τον εορτασμό του 2021, τονίζοντας πως πρόκειται για οφειλόμενη τιμή αλλά και συμβολή στη συλλογική μνήμη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε η Ακρόπολη στην μεγάλη Εθνεγερσία, ως σύμβολο του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Τέλος, αναφέρθηκε στον συγγραφέα του έργου Δημήτριο Αλ. Γέροντα, Πρόεδρο του Συλλόγου και δεινό ιστοριοδίφη με πλούσιο συγγραφικό έργο.