«Η ΙΟΥΛΙΑ ΒΛΑΣΤΟΥ (DIDDIE) ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ»

«Η ΙΟΥΛΙΑ ΒΛΑΣΤΟΥ (DIDDIE) ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ»

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΑΡΙΣΙ 1924-2024

Αναμνηστική φωτογραφία Wimbledon 1926. Από αριστερά προς τα δεξιά: Elizabeth Montague “Bunny” Ryan (1892 -1979), Suzanne Rachel Flore Lenglen (1899-1938), Julie “Diddie” Vlasto (1903-1985), Dorothea “Dolly” Chambers (γεν. Dorothea Katherine Douglass) (1878-1960), Joan Craddock Fry (1906 –1985), Lilí de Álvarez (1905- 1998) και Kathleen “Kitty” McKane Godfree (γεννημένη McKane) (1896 –1992.).  Φωτογραφικό Αρχείο Σερπιέρη «Σύλλογος των Αθηναίων». Στιγμιότυπο από την έκθεση «Champion! Une histoire populaire du sport» στα Δημοτικά Αρχεία Μασσαλίας.

 

To 1924, στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων η ελληνικής καταγωγής και γεννημένη στη Μασσαλία, Ιουλία Βλαστού κατακτά το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο στην αντισφαίριση και κατατάσσεται ανάμεσα στις σημαντικότερες τενίστριες της δεκαετίας του 1920 δίπλα στη Γαλλίδα, Suzanne Leglen και την Αμερικανίδα Ηelen Wills.

100 χρόνια αργότερα, μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που επιστρέφουν στην πόλη του φωτός «επιστρέφει» και η ίδια στη γενέτειρα της μέσα από τις Συλλογές του «Συλλόγου των Αθηναίων» και του «Αθηναϊκού Μουσείου».

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (Olympiade Culturelle) και κατά τη διάρκεια της άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στη Μασσαλία, τα Δημοτικά Αρχεία της Μασσαλίας (Archives Municipales) σε συνεργασία με την Αίθουσα Νομισμάτων και Μεταλλίων (Cabinet des monnaies et medailles) εγκαινίασαν το Σάββατο 4 Μαΐου την έκθεση «Champion! Une histoire populaire du sport» σε επιμέλεια του Sylvain Borzillo εξετάζoντας τον αθλητισμό σε βάθος χρόνου, διερευνώντας τους δεσμούς μεταξύ πολιτισμού και αθλητισμού και πηγαίνοντας πίσω στις αρχαίες ρίζες της πόλης της Μασσαλίας.

Ένας από τους σκοπούς της έκθεσης είναι η ανάδειξη λησμονημένων αθλητών μεταξύ των οποίων η σημαντική Ελληνίδα αθλήτρια, Ioυλία Βλαστού (Diddie). Η ‘Diddie’ έκανε τα πρώτα της βήματα και ανέπτυξε τη δυναμική της στο Tennis Club de Marseille έως την ανάδειξη της σε Ολυμπιονική (1924) και πρωταθλήτρια. Ο «Σύλλογος των Αθηναίων» και το «Αθηναϊκό Μουσείο», όπου φυλάσσεται και εκτίθεται η Συλλογή της (Αθλητικές διακρίσεις, Ολυμπιακό δίπλωμα, Πορτραίτα, Φωτογραφίες κ.α.*) συμμετέχει στην έκθεση «Champion! Une histoire populaire du sport» με φωτογραφικά τεκμήρια που κοσμούν το αφιέρωμα στη σπουδαία αθλήτρια και αποτελεί τον μοναδικό φορέα από το εξωτερικό που συνέδραμε στην υλοποίηση της. Αρωγοί στην προσπάθεια, ο Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων» κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς και βιογράφος της Ιουλίας Βλαστού και η Μουσειολόγος του «Αθηναϊκού Μουσείου» κ. Έλενα Γκοτσίνα.

Η πρόταση του επιμελητή κ. Sylvain Borzillo τιμά τη συνεργασία Αθήνας-Μασσαλίας, δύο πόλεων με άρρηκτους δεσμούς στο βάθος του χρόνου και συμπορεύεται με το εγχείρημα του «Συλλόγου των Αθηναίων» να αναδείξει την Ιουλία Βλαστού στο «Αθηναϊκό Μουσείο» του ανοίγοντας το δρόμο και για προσεχείς δράσεις και συνεργασίες.

*Η Συλλογή της Ιουλίας Βλαστού ανήκει στο Αρχείο και τη Συλλογή Σερπιέρη του «Συλλόγου των Αθηναίων», δωρεά της κόρης της, Πατρίτσιας Παπαδημητρίου-Σερπιέρη και της Σαμπίνας Στάικου-Σερπιέρη.

 

Αφιέρωμα στην Ιουλία Βλαστού από τα Αρχείο και τη Συλλογή Σερπιέρη του «Συλλόγου των Αθηναίων». Στιγμιότυπο από την έκθεση «Champion! Une histoire populaire du sport» στα Δημοτικά Αρχεία Μασσαλίας.

 

Λίγα Λόγια από τον επιμελητή της έκθεσης:

(La Provence, 6 Μαΐου 2024)

Didie Vlasto, η λησμονημένη πρωταθλήτρια του τένις

Αυτή και η Suzanne Leglen, της οποίας ήταν η αγαπημένη παρτενέρ, αποτέλεσαν μια νικηφόρα ομάδα διπλού σε πολλές περιπτώσεις. Και όμως, όπως τόσες πολλές λαμπρές γυναίκες, η Julie Diddie Vlasto είναι μια από τις μεγάλες «ξεχασμένες» της ιστορίας. Η έκθεση επιχειρεί να το διορθώσει αυτό, παρουσιάζοντας φωτογραφίες εποχής, δανεισμένες από το Αθηναϊκό Μουσείο του Συλλόγου των Αθηναίων. Σε αυτά τα ιστορικά στιγμιότυπα, τη βλέπουμε μόνη της, με τη Leglen και περιτριγυρισμένη από την ελίτ του γυναικείου τένις της δεκαετίας του 1920. Η Diddie Vlasto γεννήθηκε σε μια από τις μεγάλες οικογένειες Ελλήνων εμπόρων της Μασσαλίας, οι οποίοι συνέβαλαν στην εισαγωγή του τένις στην πόλη. Ανέπτυξε τις ικανότητές της στο Tennis Club de Marseille και σταδιακά έγινε πρωταθλήτρια, λέει ο Sylvain Borzillo. Το 1924, ήταν δεύτερη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρωταθλήτρια Γαλλίας. Ήταν πραγματικά το αστέρι της εποχής και ενσάρκωνε εκείνες τις γυναίκες των Roaring Twenties που απελευθερώθηκαν από τις συμβάσεις. Στη δεκαετία του ’60, της απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τα αθλητικά της επιτεύγματα στη Γαλλία και στην Ελλάδα, όπου και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της. Δεν υπάρχουν δρόμοι ή αθλητικές εγκαταστάσεις στη Μασσαλία με το όνομά της.

 

 

Πληροφορίες Έκθεσης

Η έκθεση «Champion! Une histoire populaire du sport»

θα διαρκέσει από τις 4 Μαΐου 2024 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2024

στα Δημοτικά Αρχεία Μασσαλίας

(10 rue Clovis Hugues – 13003 Marseille)

Κλειστά Δευτέρα, Σάββατο και Κυριακή

Τρίτη-Παρασκευή 9:00-11:45 και 13:00-16:45

Είσοδος ελεύθερη

 

Στιγμιότυπο από την έκθεση «Champion! Une histoire populaire du sport» στα Δημοτικά Αρχεία Μασσαλίας.

 

Στιγμιότυπο από την έκθεση «Champion! Une histoire populaire du sport» στα Δημοτικά Αρχεία Μασσαλίας.

 

Ο επιμελητής της έκθεσης «Champion! Une histoire populaire du sport», Sylvain Borzillo στην τελετή των εγκαινίων.

 

Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από την τελετή άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στη Μασσαλία από την Ελληνική Ένωση Μασσαλίας και Περιχώρων.

 

Ο επιμελητής της έκθεσης Sylvain Borzillo με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας και Περιχώρων, Pierre Theodorakis.

 

Επισκέψεις παιδιών στην έκθεση: «Champion! Une histoire populaire du sport!»