Το απόγευμα της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του «Συλλόγου των Αθηναίων» η εσπερίδα με τίτλο «Η μοιραία νόσος (Οκτώβριος 1920) του Βασιλέως Αλεξάνδρου των Ελλήνων: ιατροϊστορική θεώρηση».
Η διεπιστημονική θεματική της εκδήλωσης προσέλκυσε κοινό από ποικίλους επιστημονικούς κλάδους και οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση της βραβευθείσας από την Γαλλική Ακαδημία της Ιατρικής, φερώνυμης μονογραφίας του Ιωάννη Δ. Δημητριάδη, Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου και της Καθηγήτριας Μαριάννας Καραμάνου του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Το συντονισμό και σχολιασμό των ομιλιών ανέλαβε η κυρία Έφη Πουλάκου-Ρεμπελάκου, Παιδίατρος Φιλόλογος, Αν. Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πλαισιώνοντας τις ομιλίες με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και θέτοντας ερωτήματα ιστορικού και ιατρικού ενδιαφέροντος σχετικά με τη ζωή, την πολιτική σταδιοδρομία και την εξέλιξη της νόσου που οδήγησε στο θάνατο τον Βασιλιά Αλέξανδρο των Ελλήνων.
Ο κύριος Ιωάννης Δ. Δημητριάδης ανέλαβε την παρουσίαση της μονογραφίας του. Με μία εκτενή παρουσίαση παρέδωσε στο κοινό ένα χρονογράφημα των ημερών της νόσου του Βασιλέως Αλέξανδρου από τη στιγμή του δείγματος της μαϊμούς στο Τατόι έως και τον θάνατό του, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου της εποχής και στις αναφορές Γάλλων και Ελλήνων γιατρών που ανέλαβαν τη φροντίδα του Βασιλέως.
Ακολούθως, το λόγο πήρε ο κύριος Γεώργιος Σαμώνης, Ογκολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Σαμώνης αναφέρθηκε στους νοσογόνους παράγοντες που οδήγησαν στη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Αλεξάνδρου καθώς και τη σημασία των ιατρικών πρακτικών της εποχής που δεν επαρκούσαν για την άμεση καταπολέμηση ενός μικροβίου (στρεπτόκοκκος) που σήμερα θεωρείται σχεδόν ακίνδυνο αλλά και τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης παρόμοιων σοβαρών λοιμώξεων και την επικινδυνότητά τους.
Το ιστορικό πλαίσιο καθώς και άγνωστες πτυχές των χρόνων της ηγεσίας του νεαρού βασιλέως αποτέλεσαν τον κορμό της ομιλίας του ιστορικού και Προέδρου του «Συλλόγου των Αθηναίων» κ. Ελευθέριου Γ. Σκιαδά. Ο κ. Σκιαδάς παρουσίασε στο κοινό ανέκδοτα τεκμήρια από τις Συλλογές του «Συλλόγου των Αθηναίων» με κυριότερα το τελευταίο Διάγγελμα που φέρει την υπογραφή του Βασιλέως και φωτογραφίες από την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Αλέξανδρου στο πλευρό του Ελ. Βενιζέλου στο Ηρώδειο, υπό τους ήχους της Συμφωνίας της Λεβεντιάς του Μανώλη Καλομοίρη.
Ακολούθησε σύντομη συζήτηση ομιλητών και κοινού σχετικά με τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών.
Στο τέλος οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Αττικό ουρανό και την φωτισμένη Ακρόπολη στο Roof Garden του «Συλλόγου των Αθηναίων» όπου προσφέρθηκε κέρασμα.