Η ΑΘΗΝΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Όταν ο Καποδίστριας έφθασε στην Ελλάδα (12 Ιανουαρίου 1828), χρησιμοποίησε για πρωτεύουσα στην αρχή την Αίγινα και έπειτα το Ναύπλιο. Αλλ’ από την εποχή ακόμη του Καποδίστρια, θεωρούσαν το Ναύπλιο ακατάλληλο για οριστική πρωτεύουσα του κράτους, κυρίως, για τη γεωγραφική του θέση.
Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ
Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα, η επικοινωνία της με το εξωτερικό και τα περισσότερα μέρη της Ελλάδος γινόταν από τον Πειραιά με πλοία. Ωστόσο η ακτή του Πειραιώς ήταν ακόμη έρημη και ακατοίκητη.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Με την εγκατάσταση της πρωτεύουσας στην Αθήνα, αποφασίστηκε από την Αντιβασιλεία να εφαρμοστεί ο νόμος του 1833 «περί συστάσεως των δήμων» και να γίνουν οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
Μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα συνεχίζεται με γοργότερο ρυθμό η ανοικοδόμησή της, τόσο από τους παλιούς Αθηναίους όσο και από τους ξένους που ήλθαν να εγκατασταθούν.
Η ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΟΣ
Αν η μικρή Πρωτεύουσα του νεαρού βασιλείου καθυστέρησε στα πρώτα της βήματα σε πολεοδομική ανάπτυξη, δεν υστέρησε όμως σε τελετές και πανηγυρισμούς. Η ενηλικίωση του Όθωνος (20 Μαΐου 1835) έδωκε την ευκαιρία στις πρώτες μεγάλες γιορτές στην Πρωτεύουσα.
ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ
Το Μνημείο Καραϊσκάκη. Ένα μήνα πριν από την ενηλικίωση του Όθωνος, είχε γίνει η μεταφορά των λειψάνων του Καραϊσκάκη και των συναγωνιστών του από τη Σαλαμίνα που είχαν ταφεί στο Νέο Φάληρο, στη θέση που βρίσκεται και σήμερα το μνημείο του ένδοξου στρατάρχη.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Από τον καιρό της Τουρκοκρατίας οι Αθηναίοι είχαν καταβάλει προσπάθειες για την πνευματική ανάπτυξη του τόπου τους και τη συντήρηση σχολείων. Σ’ αυτό είχαν βοηθήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, τα μοναστήρια της Αττικής και η «Φιλόμουσος Εταιρεία».
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ
Η Ωραία Ελλάς. Από τα πρώτα βήματά της η νεώτερη Αθήνα σημείωσε εξαιρετική επίδοση στο άνοιγμα καφενείων και στην έκδοση εφημερίδων. Το επισημότερο καφενείο ήταν η Ωραία Ελλάς, στη γωνία Ερμού και Αιόλου.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΑΤΡΑ
Το πρώτο σχέδιο της νεώτερης Αθήνας των Κλεάνθη και Σάουμπερτ προνοούσε για την ανοικοδόμηση ενός μεγάλου κρατικού θεάτρου στην οδόν Αθηνάς, που προβλεπόταν να γίνει μια μεγάλη λεωφόρος και να φθάνει στους πρόποδες της Ακροπόλεως. Αλλά το σχέδιο περιορίστηκε.
Ο ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ
Από τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Αθήνας δημιουργήθηκε και ένα εθνικό … «σπορ»: ο πετροπόλεμος. Το «σπορ» αυτό, που τρομοκρατούσε τους φιλήσυχους Αθηναίους, κυριάρχησε επί ένα περίπου αιώνα.