ΜΕΡΟΣ ΕΝΑΤΟ: Τουρκοκρατία

Ο ΜΩΑΜΕΘ Β΄ ΚΑΙ ΤΑ «ΠΡΟΝΟΜΙΑ» ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η Τουρκοκρατία στην Αθήνα κράτησε από το 1456 ως την Ελληνική Επανάσταση. Σημειώνεται όμως μια διακοπή, από το Σεπτέμβριο του 1687 ως τον Απρίλιο του 1688, όταν τα στρατεύματα του Βενετού ναυάρχου Μοροζίνη πήραν την Αθήνα.

Περισσότερα

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Ο Ομάρ, όταν πήρε την Αθήνα (1456), ύστερ’ από τη συνθηκολόγηση με το Φράγκο Ατζαγιόλι, ασφαλώς, θα τοποθέτησε τουρκική φρουρά στο κάστρο της. Τότε ή λίγο αργότερα έγινε και ο Παρθενών από εκκλησία των Καθολικών τουρκικό τζαμί.

Περισσότερα

Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Γύρω από το Μητροπολίτη σχηματίστηκαν στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα οι πρώτοι πυρήνες για την κοινοτική της αυτοδιοίκηση και την εθνική της ζωή. Τα εσωτερικά ζητήματα των Ραγιάδων, ακόμη και τις δικαστικές τους διαφορές, τις κανόνιζε ένα συμβούλιο από Δημογέροντες.

Περισσότερα

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η προνομιακή κοινοτική αυτοδιοίκηση των Αθηναίων στην πραγματικότητα είχε μόνο θεωρητική αξία.

Περισσότερα

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΑΓΙΟΙ

Το κοσμικό όνομα της Αγίας Φιλοθέης ήταν Ρηγούλα και ανήκε στην αρχοντική αθηναϊκή οικογένεια των Μπενιζέλων. Η παράδοση έχει συνδέσει τη γέννησή της με ένα θαύμα.

Περισσότερα

Η ΑΘΗΝΑ ΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΝΤΕ ΧΑΝΟΥΜ

Από τις αρχές του 17ου αιώνα η τουρκοκρατούμενη Αθήνα αποκτά κάποια ουσιαστική αυτοτέλεια. Γίνεται κτήμα της Βαιντέ Χανούμ (μητέρας του σουλτάνου).

Περισσότερα

Η ΑΘΗΝΑ ΤΟ 17ο ΑΙΩΝΑ

Η εξάρτηση της Αθήνας από τη Βαλιντέ Χανούμ, ήταν μέσα στα πλαίσια ενός γενικότερου προγράμματος των Τούρκων για την αναδιοργάνωση του κράτους τους και την καλύτερη μεταχείρηση των χριστιανικών πληθυσμών.

Περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΥΛΑΙΩΝ

Από τα ιστορικά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στην Αθήνα, κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας, το σημαντικότερο και θλιβερώτερο είναι η εκστρατεία του Μοροζίνη. Κοντά στις άλλες συφορές που έφερε στη  σκλαβωμένη Πολιτεία, ήταν και η καταστροφή του Παρθενώνος.

Περισσότερα

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΟΖΙΝΗ

Η Βενετία εξακολούθησε τους πολέμους με τους Τούρκους και μετά την πτώση του Βυζαντινού κράτους, επί δύο και πλέον αιώνες. Και, συνήθως, το πολεμικό θέατρο των αγώνων της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας βρισκόταν στις ελληνικές θάλασσες και στεριές.

Περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ

Ύστερ’ από την άρνηση των Τούρκων να παραδοθούν αποφασίστηκε η επίθεση κατά του Κάστρου. Ο Καίνιξμαρκ έδωκε εντολή στους τεχνικούς του να ανοίξουν μια μεγάλη υπόνομο κάτω από τα Προπύλαια, για να ανατινάξει τις οχυρώσεις που εμπόδιζαν την είσοδο στο Κάστρο.

Περισσότερα