1965: Εορτασμός 70ετίας «Συλλόγου των Αθηναίων».

Ο εορτασμός της 70ετίας (1895-1965) του κραταιού «Συλλόγου των Αθηναίων» [1]

Εικόνες με το βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνου – Άννας Μαρίας

και του Χριστόφορου Νέζερ

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Έχει εορτάσει πολλές επετείους ο «Σύλλογος των Αθηναίων», αλλά ο εορτασμός της 70ετηρίδας του ήταν μεγαλειώδης και συγκινητικός. Πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1965 στο Θέατρο «Μουσούρη» (Πλατεία Καρύτση) και την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του το βασιλικό ζεύγος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η βασίλισσα Άννα Μαρία. Ταραχώδης περίοδος για την πολιτική ζωή της χώρας αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμη για την πόλη των Αθηνών, η οποία τσιμεντοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Στην διοίκηση του Συλλόγου εκπροσωπούνται μεν οι προηγούμενες γενιές με κραταιά μέλη που εκπροσωπούνται από τον Πρόεδρο Δημήτριο Σκουζέ αλλά και νεότερη γενιά, της οποίας ηγείται ο Δημήτριος Γέροντας που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Ο Σύλλογος στεγάζεται στο παλαιό κτίριο της οδού Κέκροπος, το οποίο σφύζει από ζωή.

 

Ο Δημήτριος Σκουζές ομιλεί από σκηνής. Καθήμενοι διακρίνονται από αριστερά ο θεατρικός συγγραφέας Αλέκος Λιδωρίκης, ο δημοτικός σύμβουλος Γεράσιμος Αποστολάτος, ο ηθοποιός και θεατρικός επιχειρηματίας Κώστας Μουσούρης, ο ιστορικός του θεάτρου Γιάννης Σιδέρης και ο δικηγόρος και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτριος Γέροντας.

 

Το έργο του Συλλόγου

 

 

«ΠΡΙΝ ΑΠΟ 70 χρόνια μια ομάδα πρωτοπόρων ίδρυσε τον Σύλλογο Αθηναίων. Ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπαθείας των Αθηναίων εκείνων να κρατήσουν κάτι από την πόλη τους μέσα στον επερχόμενο κοσμοπολιτισμό της. Αν, όμως, τότε ο Σύλλογος ήταν μια προσπάθεια, τώρα είναι επιτακτική ανάγκη»: Με τα λόγια αυτά ο Γενικός Γραμματεύς του Συλλόγου Δημ. Γέροντας άνοιξε την εκδήλωση για να συνεχίσει λέγοντας ότι «οι ιδρυτές ξεκίνησαν πάνω σε μια σωστή βάση: να περισώσουν την αθηναϊκή παράδοση, να προφυλάξουν τη νεολαία και να την ενισχύσουν σε κάθε καλή της επίδοση. Άσχετα με το αν πέτυχαν τον σκοπό τους ή όχι, κατόρθωσαν να μεταδώσουν τον ιδεαλισμό τους στους μεταγενέστερους και να συνεχισθεί έτσι το έργο που εκείνοι άρχισαν.

» Ο ΑΓΩΝΑΣ όμως του Συλλόγου Αθηναίων δεν είναι μόνο θεωρητικός. Όταν οι διοικούντες, που πολλές φορές είναι άμοιροι της ιστορίας της πόλεως, θέλουν να καταστρέψουν ή αλλοιώσουν κάτι από τη μορφή της πρωτεύουσας, τότε ο Σύλλογος αγωνίζεται πρακτικά. Παραδείγματα πρόσφατα και με αίσιο μάλιστα αποτέλεσμα είναι οι αγώνες για την διατήρηση της μορφής και του σχήματος του Σταδίου, καθώς και της μορφής του φυτικού μνημείου της πρωτεύουσας – του Λυκαβηττού. Οι αγώνες όμως δεν σταματούν. Κι’ ο Σύλλογος αγωνίζεται τώρα για τη διάσωση της Πλάκας. Γνωρίζουμε ότι οι αγώνες μας αυτοί κάνουν τον Σύλλογο Αθηναίων αντιπαθή στους ισχυρούς της ημέρας, αλλά πιστεύουμε ότι το κοινό επικροτεί τις ενέργειές μας, γιατί δεν υποκρύπτουν συμφέροντα».

ΠΡΩΤΟΣ ομιλητής της βραδιάς ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημ. Σκουζές, ο οποίος γιόρτασε ταυτόχρονα και την 25ετηρίδα του σαν πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων. Ο Δημ. Σκουζές ευχαρίστησε τους Βασιλείς για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στο δημιουργικό έργο του Συλλόγου. Ανήγγειλε, τέλος, τις τιμητικές διακρίσεις των τιμωμένων της βραδιάς και τους ομιλητές.

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Σκουζές υποδέχεται τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

 

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ κλίμα ήταν η ομιλία του δημοτικού συμβούλου κ. Γ. Αποστολάτου. Απότιση φόρου τιμής στις αθηναϊκές οικογένειες που συγκεντρώθηκαν, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γύρω από τον Ιερό Βράχο και κατόρθωσαν να θέσουν τις βάσεις για την εξάπλωση που παρουσίασε η πρωτεύουσα στα μεταγενέστερα χρόνια. «Χαρακτήριζε – τόνισε ο ομιλητής – μια φαντασία τις οικογένειες εκείνες. Διέβλεπαν ότι η Αθήνα δεν θα έμενε το χωριουδάκι των 8.000 κατοίκων. Κι’ όλα τα έργα τους το έδειχναν. Έφτιαξαν τον «Ευαγγελισμό» σε σημείο απομεμακρυσμένο από το τότε κέντρο της πόλεως. Σχεδίασαν την Ομόνοια μεγαλύτερη από ό,τι είναι σήμερα και την οδό Πανεπιστημίου πλατύτερη. Είχαν οραματισθεί το μέλλον της πόλεως».

 

Χορωδία με παραδοσιακές Αθηναϊκές μελωδίες.

 

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας ήταν ο γνωστός ηθοποιός Χριστόφορος Νέζερ. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος του απένειμε το Χρυσούν Μετάλλιο του Συλλόγου Αθηναίων, ενώ ο θεατρικός συγγραφεύς Αλέκος Λιδωρίκης, ο θιασάρχης Κώστας Μουσούρης και ο ιστορικός του θεάτρου Γιάννης Σιδέρης αναφέρθηκαν στη συμβολή του στο ελληνικό θέατρο. Το Χρυσούν Μετάλλιο του Συλλόγου απονεμήθηκε από τον Βασιλέα και στην Καίτη Αργυροπούλου για την επί εικοσαετία φιλαθηναϊκή δράση της, στον Ανδρέα Βακά – Δαλέκο για την συμβολή του στην ίδρυση του Συλλόγου, στην Ελένη Παυλίδου σαν απόγονο ιστορικής αθηναϊκής οικογενείας και εκπρόσωπο της πρώτης αθηναϊκής βιομηχανίας, και στην Μαρίνα Τσάκωνα, για την 50ετή συμβολή της στη δράση του Συλλόγου.

 

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συνομιλεί με τον Ανδρέα Βακά Δαλέκο και παρακολουθεί ο Δημ. Σκουζές.

 

Ο βασιλιάς επιδίδει το μετάλλιο και το δίπλωμα στην Μαρία Τσάκωνα.