ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ κ. ΣΤΡΑΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΗ – ΝΟΜΙΚΟΥ – ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Στράτης Στρατηγής Νομικός - Μέλος ΔΣ Συλλόγου των Αθηναίων
Στράτης Στρατηγής
Νομικός – Μέλος ΔΣ Συλλόγου των Αθηναίων

Κυρίες και κύριοι,

Καλώς ήρθατε. 

Σας υποδέχομαι  ως το μέλος του διοικητικού του συμβουλίου με νομικές  γνώσεις του Σύλλογου  των Αθηναίων, στο οποίο ανατέθηκε, πέραν της παρακολουθήσεως του νομικού  μέρους και ο συντονισμός των ενεργειών και επαφών που θα χρειασθούν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό   για  την υλοποίηση ενός  από τους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου από την ίδρυσή του το 1895, για τον οποίο σας καλέσαμε στην σημερινή συνέντευξη:

Την «επανένωση» με τον φυσικό τους χώρο, την γη της Αττικής όπου κατασκευάσθηκαν των Γλυπτών του Παρθενώνα που αποσπάστηκαν παράνομα κατ’ εντολήν  του  Λόρδου  Έλγιν,  Πρέσβη τότε της Αγγλίας  στην Υψηλή Πύλη στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ως γνωστόν αρνείται, κάθε συζήτηση του αιτήματος ισχυριζόμενο ότι «αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες νόμους» και ότι «υφίσταται  ιδιοκτησιακό  δικαίωμα του  Βρετανικού  Μουσείου  από την αγορά τους». Νεώτερες  επιστημονικές έρευνες από κορυφαίους έλληνες επιστήμονες αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.

Από τότε όμως που, πριν από 55χρόνια, ετέθη και επισήμως το αίτημα της επιστροφής από το Ελληνικό Κράτος μέσω της αειμνήστου τότε υπουργού Πολιτισμού  Μελίνας Μερκούρη, το θέμα απέκτησε παγκόσμια προβολή, θερμούς ανά τον κόσμο υποστηρικτές ακόμη και μέρος της κοινής γνώμης και προσωπικότητες στην ίδια την Αγγλία. Τελευταία το θέμα απέκτησε ιδιαίτερα μεγάλη δημοσιότητα μέσω του κ. Κλούνεϊ και της αναμείξεως του δικηγορικού Γραφείου της συζύγου του.

Ο σύλλογός μας δεν έπαψε όλα αυτά τα χρόνια να παρακολουθεί το θέμα. Όταν αντελήφθη τον Μάρτιο του 2015  ότι  η τελευταία τελική άρνηση του ΗΒ να προσέλθει ακόμη και στην  διαδικασία διαμεσολαβήσεως, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO  για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στην Χώρα προελεύσεως των, απεφάσισε ότι του δινόταν η ευκαιρία να προσφύγει εμπρόθεσμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο,  ως ιδιωτικό Σωματείο ανεξάρτητα από το Κράτος.

Αποτελούμενο από μέλη τα περισσότερα των οποίων είναι απόγονοι Αθηναίων που ζούσαν στην Αθήνα  την εποχή της συλήσεως του μνημείου, ο Σύλλογος είχε, όπως θα σας εξηγήσει ο Δικηγόρος κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, στον οποίο ανετέθη η εκπροσώπησή του και η σύνταξη της σχετικής προσφυγής, το ηθικό δικαίωμα να προσφύγει, όπως το έκανε εμπρόθεσμα το περασμένο καλοκαίρι, ενώπιον  του ΕΔΑΔ.

Ο λόγος για τον οποίο μόνο σήμερα δημοσιοποιούμε τις  ενέργειες  μας,  «η έιδηση» δηλαδή, οφείλεται στο ότι η προσφυγή μας, όχι μόνο δεν απορρίφθηκε αλλά πρωτοκολλήθηκε και ζητήθηκαν πρόσφατα από το δικαστήριο και διευκρινήσεις πράγμα που προοιωνίζει ότι θα φθάσει και στο ακροατήριο.

Από την δική μας προσφυγή εξ άλλου  δεν επηρεάζεται το δικαίωμα της Ελληνικής Πολιτείας να προσφύγει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες  και σε Διεθνή ή εθνικά Δικαστήρια. Εξ’ άλλου το θέμα της ανάκτησης συληθέντων με απόσπαση λόγω κλοπής αρχιτεκτονικών στοιχείων από αναγνωρισμένα από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, είναι υπό εξέλιξη. Συμφέρει συνεπώς την χώρα μας να κρατηθεί σε επίπεδο παγκοσμίας κοινής γνώμης το θέμα ζωντανό και η περιοδική του  επικαιροποίηση  με κατάλληλες ενέργειες.

Απευθυνόμαστε σήμερα σε σας, τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης, για να  πληροφορήσετε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε σχέση με αυτή την υπόθεση και την πορεία της. Πιστεύουμε ότι σε αυτή την προσπάθειά μας θα είσαστε πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσετε.

Θα παρακαλέσω τώρα τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σκιαδά να λάβει τον λόγο για να σας ενημερώσει και για την απόφαση του συλλόγου να προσφύγει στο  ΕΔΑΔ και για ορισμένες πρόσθετες μελλοντικές πρωτοβουλίες

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμότατα για την παρουσία σας