ΕΙΣΗΓΗΣΗ κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Γ. ΣΚΙΑΔΑ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΣΚΙΑΔΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων»

Σας καλέσαμε σήμερα στους φιλόξενους χώρους του Συλλόγου των Αθηναίων για να σας ανακοινώσουμε πως ο Σύλλογός μας προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα Γλυπτά του Παρθενώνος.

Ο «Σύλλογος των Αθηναίων», ο οποίος συμπλήρωσε πέρυσι 120 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ιστορίας της πόλης και φροντίζει για τη διαφύλαξη και διάσωση κάθε πτυχής του πολιτισμού της. Εκ του καταστατικού και της φύσης του, στη μακρά διαδρομή του συγκέντρωσε μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς, τους οποίους εμπιστεύονται τα μέλη του στην οργανωμένη βιβλιοθήκη που παραδίδεται σταδιακά στη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου.

Από τα προεπαναστατικά αρχεία και τις μοναδικές Αθηναϊκές συλλογές εγγράφων, μέχρι τα θεατρικά και πολεοδομικά αρχεία, τις φωτογραφικές συλλογές και τα πάσης φύσεως τεκμήρια. Αθορύβως διατηρεί ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικής προσφοράς και παρεμβαίνει, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό του, σε μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας. Πρωταγωνίστησε στην προστασία των ελεύθερων χώρων, από τα τέλη ακόμη του 19ου αιώνα, διέθεσε τις δυνάμεις του στην προσπάθειες εξωστρέφειας και προβολής της πόλεως των Αθηνών, έμεινε μακριά από κομματικούς ανταγωνισμούς και επί μία ολόκληρη 60ετία εκδίδει το περιοδικό «Τα Αθηναϊκά» και βιβλία που έχουν σχέση πάντα με την ελληνική πρωτεύουσα.

Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων εθνικών αγώνων, θυσίασε έμψυχα και υλικά αγαθά και επαίρεται πως είναι από τους φορείς που στάθηκαν όρθιοι απέναντι στους κάθε λογής κατακτητές. Τα κρεμασμένα στους τοίχους και στην κοινή θέα τεκμήρια πολλά θα προσφέρουν σε όσους περιηγηθούν τα εντευκτήριά μας. Δεν είναι όμως της παρούσης να παρουσιάσουμε την προσφορά του «Συλλόγου των Αθηναίων». Κρίνουμε ωστόσο σκόπιμο να τονίσουμε πως δεν έλειψε από κανένα κάλεσμα όταν η ανάγκη της πόλης το απαιτούσε. Στις ατυχείς περιστάσεις του 1897 και τους Βαλκανικούς πολέμους, τη διάσωση της Κρύπτης της Αγίας Φιλοθέης και του Ελαιώνα μέχρι τη δενδροφύτευση της Αρχαίας Αγοράς και τη διάσωση της Πλάκας στα νεότερα χρόνια.

Πριν από τρία χρόνια ένα από τα παλαιά και κραταιά μέλη μας, ο αρχιτέκτων, πολεοδόμος και χωροτάκτης κ. Σπυρίδων Κοκολιάδης, με αφορμή την μάλλον προκλητική στάση των Βρετανών μας κάλεσε από βήματος να εκφράσουμε την άποψη του ενάγοντος στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνος. Κάλεσε τους Αθηναίους Τέτιγγες να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Ευρώπης για να διεκδικήσουν τα αρχαία Σεβάσματά τους με κατηγορητήριο αυτό που περιγράφει ο Λόρδος Βύρων στο ποίημά του «Η Κατάρα της Αθηνάς».

Χαρτογραφήσαμε και το κάνουμε συστηματικά ως και αυτή τη στιγμή την πραγματικότητα, αφουγκραστήκαμε τις επίσημες και ανεπίσημες κινήσεις, μελετήσαμε προσεκτικά τα βήματά μας και είναι διττή η σημερινή μας παρουσίαση . Όπως προείπα, αφενός για να σας ενημερώσουμε πως προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αφετέρου διότι επιδιώκουμε να ενώσουμε δυνάμεις. Να αναπτύξουμε ένα ευρύ δίκτυο και μία συμμαχία πολιτών που έχουν μόνον ένα όραμα: Την αποκατάσταση του δικαίου.

Προβληματιστήκαμε, διότι υπήρχαν χρονικά όρια στη δυνατότητα κατάθεσης της προσφυγής μας και οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Φανταζόμαστε  τόσο τη διαχείριση μιας επιθυμητής νίκης όσο και μιας απόρριψης. Αν δεν κερδίσουμε; Εννοείται πως εξετάσαμε όλα τα ενδεχόμενα και μπορούμε με βεβαιότητα πλέον να αποφανθούμε πως ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα προκύψει αντίκτυπος για την πατρίδα. Αντιθέτως, θα κληροδοτήσουμε στους επόμενους που θα αποφασίσουν να κινηθούν τεχνογνωσία και μία μακρά αλυσίδα συνεργασίας με όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους, οργανωμένες ομάδες πολιτών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη μάχη πάμε για να κερδίσουμε. Το πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει θα αναπτύσσεται σταδιακά και οι δράσεις μας θα συστήνονται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό. Σκοπεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση να διαθέσουμε τις δυνάμεις μας. Ξεκινώντας από τις συμμαχίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό  που θα οδηγήσουν σε μια ανοιχτή συζήτηση. Συνεχίζοντας  με την δημιουργία ντοκιμαντέρ που θα προβάλλουμε στους τηλεοπτικούς δέκτες ευρωπαϊκών καναλιών και συμπεριλαμβάνοντας αδημοσίευτα και πρωτότυπα στοιχεία μέσα από ένα οπτικοακουστικό έργο. Παραλλήλως προχωράμε στην εκπόνηση εξειδικευμένων, κυρίως αρχαιολογικών και ιστορικών μελετών.

Με τις ενέργειές μας αισθανόμαστε πως είμαστε συνεπείς προς την Αθήνα και τους ορισμούς του Καταστατικού μας. Πιστεύω ότι σας παρουσίασα τους λόγους για τους οποίους σας καλέσαμε σήμερα. Οφείλω ωστόσο και δημοσίως να εκφράσω ευχαριστίες εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου παρίστανται, προς τον συνάδελφό μας κ. Στράτη Στρατήγη, του οποίου η οικογένεια επί πολλές δεκαετίες προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Σύλλογο. Ο ίδιος ακάματος εργάζεται και προσφέρει τα μέγιστα στην κοινή αυτή υπόθεση. Επίσης τον δικηγόρο κ. Βασίλη Σωτηρόπουλο, του οποίου η θαυμαστή συνέπεια και κατάρτιση λειτουργούν καθοριστικά στην τύχη της προσφυγής μας.

Τέλος σας ευχαριστώ γιατί ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του κ. Στράτη Στρατήγη και ύστερα του κ. Βασίλη Σωτηρόπουλου και εντέλει θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.