Στις Συλλογές του «Συλλόγου των Αθηναίων» οι οποίες προέρχονται κυρίως από δωρεές μελών, υπάρχουν αρχειακά σύνολα με ιστορικά τεκμήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αι. έως και τον 21ο αι. και αφορούν την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
ΑΡΧΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ, ΑΡΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΑΡΧΕΙΟ ΦΡΑΝΚ ΣΟΥΑΖΥ, ΑΡΧΕΙΟ ΣΚΟΥΖΕ, ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΧΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΔΗ, ΑΡΧΕΙΟ Α. ΣΚΛΗΡΟΥ, ΑΡΧΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΑΡΧΕΙΟ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΑΡΧΕΙΟ Ε. ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΙΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ, ΑΡΧΕΙΟ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΡΧΕΙΟ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ κ.ά. πολυπληθή φωτογραφικά και οπτικοακουστικά αρχεία με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον.
Αρχείο Frank Choisy
Λίγα λόγια…
Ο Frank Choisy (1872-1966) γεννήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου από Ελβετούς γονείς. Ήταν διακεκριμένος πιανίστας, βιολιστής, συνθέτης και παιδαγωγός. Από το 1897 έως το 1907 δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών, βιολί, μουσική δωματίου και αντίστιξη ενώ εισήγαγε και το μάθημα της ιστορίας της μουσικής στο πρόγραμμα σπουδών. Διετέλεσε, επίσης, Διευθυντής ορχήστρας σε συμφωνικές συναυλίες.
Αρχείο Μάρως Βουγιούκα
Η ανεκτίμητη δωρεά του Αρχείου της Μάρως Βουγιούκα στον «Σύλλογο των Αθηναίων», του οποίου η ίδια ήταν κραταιό μέλος, αποτελεί θησαυρό για την ιστορία της πόλης των Αθηνών. Το αρχείο δώρισε η ίδια σε συνδυασμό με πάνω από 200 σπάνιες εκδόσεις προσφορά προς τη Βιβλιοθήκη του «Συλλόγου των Αθηναίων» καθώς, επίσης, και συσκευές προβολής slides, κινηματογράφησης, ραπτικής και γραφομηχανές από την προσωπική της συλλογή.
Αρχείο Κώστα Δημητριάδη
Ο Αθηναιογράφος Κώστας Δημητριάδης, κραταιό μέλος του «Συλλόγου των Αθηναίων», υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο του Ελληνικού Τουρισμού και της προώθησης των τοπικών προϊόντων. Συμμετείχε ως καλλιτεχνικός Διευθυντής σε Διεθνείς Εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και υπήρξε για χρόνια Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ε.Ο.Τ., διαμορφώνοντας τις διαφημιστικές καμπάνιες και τα περίπτερα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ανά τον κόσμο. Το Αρχείο του, μέσω της διαθήκης του, παραχωρήθηκε και φυλάσσεται στον «Σύλλογο των Αθηναίων» και αποτελεί εξαιρετική πηγή πληροφοριών για τις Διεθνείς Εκθέσεις από το 1916 έως και τη δεκαετία του 1960, χαρτογραφώντας με εξαιρετικό τρόπο τις προσπάθειες προώθησης των ελληνικών προϊόντων και την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού.
Τα άρθρα που ακολουθούν αποτελούν τμήμα της γενικότερης έρευνας του ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ.