Ημερίδα: Η Κριτική στην Εποχή του Διαδικτύου – Σκέψεις και Προβληματισμοί

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, οι εργασίες της 2ης Ημερίδας του Σωματείου Ελλήνων Κριτικών Μουσικής Θεάτρου & Χορού με θέμα: «Η Κριτική στην Εποχή του Διαδικτύου – Σκέψεις και Προβληματισμοί», που διοργανώθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου & Χορού σε συνεργασία με τον «Σύλλογο των Αθηναίων» στην Αίθουσα του «Συλλόγου των Αθηναίων».
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, του Συνδέσμου Αναβάθμισης Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, της Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του ηλεκτρονικού περιοδικού κριτικής μουσικής, θεάτρου & εικαστικών τεχνών «Critics’ Point».
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν στην Ημερίδα ο Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας, Πρόεδρος του «Σωματείου Ελλήνων Κριτικών, Μουσικής, Θεάτρου και Χορού», Πρόεδρος του «Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer» και Πρόεδρος του «Συνδέσμου Αναβάθμισης Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας», ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων», ο Σταμάτης Μηλίγγος, Πρόεδρος της «Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου» και ο Δρ Αλέξανδρος Θεοχάρης, μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer.
Ακολούθησαν οι εισηγητές:
Δρ Μάρκος Τσέτσος, καθηγητής Αισθητικής της Μουσικής, Ε.Κ.Π.Α., «Για τα κριτήρια της μουσικής κριτικής την εποχή του διαδικτύου».
Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός μουσικής, «Το άλλοτε και το τώρα – Νοσταλγία για το χθες, αγωνία για το σήμερα, για το αύριο τι;».
Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος, «Κρίνετε ίνα κριθήτε».
Δρ Μαγδαληνή Καλοπανά, Μουσικολόγος-Κριτικός Μουσικής, «Η αξία και η σημασία της κριτικής για τους συνθέτες».
Πάνος Τουρλής, βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, «Η εξέλιξη της κριτικογραφίας μέσα από τη συλλογή τύπου της Βιβλιοθήκης ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ».
Δρ Δήμητρα Χόνδρου, μουσικολόγος, πιανίστα, «Κριτική στο διαδίκτυο: Μια νέα πολιτισμική διαδικασία, εξέλιξη & προσαρμογή».
Αντιγόνη Μανασσή, θεατρολόγος, «Διαδίκτυο και θεατρική έρευνα».
Γιώργος Ανδρέου, συνθέτης, στιχουργός, «Διαδίκτυο – παράθυρο προσωπικής προβολής – κατά την προφητική ρήση του Andy Warhol – για ένα δεκάλεπτο».
Βασιλική Τσιμπούκη, πιανίστα, καθηγήτρια πιάνου, «Επιτελεστικές τέχνες, ψηφιακή τεχνολογία».
Τη συζήτηση μετά το πέρας των εισηγήσεων συντόνισαν οι κριτικοί Λία Τσεκούρα, Αντιγόνη Μανασσή και Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με θεατρικές και μουσικές κριτικές παλαιότερων εποχών, ανάμεσα στις οποίες ακούστηκαν τα ακόλουθα έργα:
-J.S. Bach, Ciaccona από την Παρτίτα αρ. 2, BWV 1004, Άρης Αμπαριώτης, βιολί
-Σ. Σαμάρας, Τσιγγάνα, Θεόδωρος Ζωγόπουλος, πιάνο
-Λ. Σπινέλλης, Élégie, Θεόδωρος Ζωγόπουλος, πιάνο
-J. Brahms, Ουγγρικός Χορός αρ. 1, Ελένη Δούση, βιολί, Μάριος Καζάς, πιάνο
-Σ. Σαμάρας, Μάνα και γυιός, Θεόδωρος Ζωγόπουλος, βαρύτονος, Μαρία Παπαμιχαλοπούλου, πιάνο
-Ν. Ανδρεάκου, Αναστοχασμοί, Νεφέλη Ανδρεάκου, βιολοντσέλο
-Θ. Μαγγίνα, α΄ μέρος από τον πιανιστικό κύκλο με τίτλο «Τρίπτυχο», Θεοδώρα Μαγγίνα, πιάνο
-Δ. Μητρόπουλος, Κρητική γιορτή, Αλέξανδρος Ζαχαριάκης, πιάνο