Σειρά Ντοκιμαντέρ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ μια διερεύνηση των συνθετικών εννοιών της πόλης

Ο Σύλλογος των γηγενών Αθηναίων έχει προγραμματίσει κύκλο πλούσιων δράσεων για το 2024 με ομιλίες, εκθέσεις, ημερίδες, εκδόσεις και επανεκδόσεις εμβληματικών έργων, επιστημονικές ανακοινώσεις και συνεργασίες με φορείς της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

 

Οι δράσεις ξεκινούν το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, με την προβολή (ώρα 08:30), στο Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων, του πρώτου επεισοδίου σειράς είκοσι ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ»Μια διερεύνηση των συνθετικών εννοιών της πόλης». Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του «Συλλόγου των Αθηναίων» με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ελληνική Σκηνή» και του «CityLab».

 

 

Διαβάζοντας την Πόλη μέσα από τεκμήρια και το αποτύπωμά της στη συλλογική μνήμη ανακαλύπτουμε τους μηχανισμούς που την διατήρησαν ως «πόλη – ιδέα» στο πέρασμα του χρόνου. Γνήσιες αφηγήσεις, πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό από καταξιωμένους επιστήμονες, αλλά και άγνωστα στοιχεία αρχείων, με την πολύτιμη συμβολή του «Συλλόγου των Αθηναίων».

Ο Σύλλογος άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του Μουσείου, του Εντευκτηρίου και των Αρχείων του, προσφέροντας υπηρεσίες στη γενέτειρα. Οι «Ιστορίες των Αθηνών» παρουσιάζουν τη σχέση της ύλης με την ιδεολογία και τα ιδιαίτερα μηνύματα που εκπέμπουν οι μοναδικότητες της ελληνικής πρωτεύουσας. Έτσι, μέσω της πολυτάραχης διαδρομής της πόλης και της χώρας προς τη Δημοκρατία και τη σύγχρονη ανάπτυξη δίνεται στον θεατή η ευκαιρία δημιουργικού αναστοχασμού.

 

Τα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Σάββατο την ίδια ώρα (20:30). Μέρος των γυρισμάτων έλαβε χώρα στον «Σύλλογο των Αθηναίων» και το «Αθηναϊκό Μουσείο» (Κέκροπος 10, Πλάκα) με τη συμμετοχή του Προέδρου του Συλλόγου και Αθηναιογράφου, κ. Ελευθέριου Γ. Σκιαδά.

Σχεδιασμός εκπομπής και παρουσίαση: Παναγιώτης Πάγκαλος. Αφηγητής εισαγωγής: Αλέξης Κωστάλας, σε φιλική συμμετοχή. Σκηνοθέτης: Λεωνίδας Λοϊζίδης. Παραγωγή: Enter­tain.gr.