ΣΠΑΝΙΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ – ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΚΔΟΘΗΚΕ 127 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ!    

1_GERONTAS

Τα 120 χρόνια από την ίδρυσή του (1895-2015) γιορτάζει ο «Σύλλογος των Αθηναίων» και με την έκδοση ενός θεατρικού έργου, σπουδαίου ιστορικού τεκμηρίου και κειμηλίου, το οποίο βλέπει το φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά, 127 χρόνια μετά τη συγγραφή του!

Με τον τίτλο «Οι Δημογέροντες των Αθηνών Όμηροι» και τον υπότιτλο «Επεισόδιον εκ των του Ιερού Αγώνος (1821)» γράφτηκε από τον Αχιλλέα Γέροντα, γιό του φιλικού αγωνιστή της Εθνεγερσίας και ηρωικού δημογέροντα Αγγέλου Γέροντα, το έτος 1888.

Παρά το γεγονός ότι οι σπουδαίες και ακριβείς ιστορικές πληροφορίες που περιέχει χρησιμοποιήθηκαν από έγκριτους συγγραφείς, το πρωτότυπο παρέμεινε ανέκδοτο και βλέπει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά. Το αποτελούμενο από πέντε πράξεις και σαράντα πέντε σκηνές ιστορικό δράμα αποδίδει όσα συνέβησαν στην Αθήνα όταν ξέσπασε η Επανάσταση.

Οι Τούρκοι συνέλαβαν και φυλάκισαν στην Ακρόπολη τους Δημογέροντες της πόλης προκειμένου να παρεμποδίσουν την εξέγερση των Αθηνών και γενικότερα της Αττικής. Όσα πέρασαν και όσα είδαν την περίοδο του εγκλεισμού τους οι φυλακισμένοι, καθώς και η περιπετειώδης απόδρασή τους αποδίδονται με τη μορφή θεατρικού δράματος, εμπλουτισμένου με άφθονες εικόνες και πληροφορίες αλλά και πολύτιμες διευκρινιστικές υποσημειώσεις.

Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει από τον συγγραφέα και ψυχίατρο Άγγελο Δ. Γέροντα και τον δημοσιογράφο και Πρόεδρο του Συλλόγου των Αθηναίων Ελευθέριο Γ. Σκιαδά, στα Εντευκτήρια του Συλλόγου (Κέκροπος 10), την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου και ώρα 19:00.