51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΜΑΡΩ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ-«ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ»

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του «Συλλόγου των Αθηναίων» με τίτλο: ΜΑΡΩ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ-«ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ», Οι δρόμοι έχουν τις δικές τους ιστορίεςστην Κεντρική Σκήνη Μελίνα Μερκούρη του 51ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ στο Πεδίον του Άρεως με ομιλητές τον Πρόεδρο του «Συλλόγου των Αθηναίων», Ελευθέριο Γ. Σκιαδά και τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο.

Η εκδήλωση αφιερώθηκε στη συγγραφέα των «ΟΔΩΝΥΜΙΚΩΝ», Μάρω Βουγιούκα, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή αφήνοντας ισχυρό το αποτύπωμά της στην περί Αθηνών έρευνα και βιβλιογραφία.

Στο βήμα ο Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων», Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

 

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απηύθυνε ο Πρόεδρος του Σ.ΕΚ.Β, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ερευνητικό έργο και την συγγραφική πορεία των δύο ομιλητών της εκδήλωσης, του Ελευθέριου Γ. Σκιαδά και του Νίκου Βατόπουλου.

Οι ομιλητές Νίκος Βατόπουλος και Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του «Συλλόγου των Αθηναίων» και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, κ. Ελευθέριου Γ. Σκιαδά. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσφορά της Μάρως Βουγιούκα για την ιστορία των οδών της Αθήνας και στο σημαντικό αρχείο που δώρισε η ίδια όσο ήταν εν ζωή στον «Σύλλογο των Αθηναίων». Κεντρικό θέμα της ομιλίας αποτέλεσαν άγνωστες ιστορίες περί των ονομασιών των οδών της πρωτευούσης καθώς και το ιστορικό πλαίσιο της μετονομασίας κεντρικών δρόμων της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ανέκδοτες φωτογραφίες του Αρχείου Βουγιούκα, καθώς και στιγμιότυπα από τη βράβευση της, το 2013, με το Χρυσούν Μετάλλιο του «Συλλόγου των Αθηναίων» από τον Πρόεδρο, Ελευθέριο Γ. Σκιαδά.

Ο Πρόεδρος Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς στο βήμα της Κεντρικής Σκηνής «Μελίνα Μερκούρη»

 

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε ο φιλαθήναιος δημοσιογράφος, Νίκος Βατόπουλος. Στην ομιλία του με άρωμα Αθήνας μοιράστηκε με το κοινό τη σημασία της διάσωσης και ανάδειξης των αρχιτεκτονικών μνημείων της πρωτεύουσας και της φυσιογνωμίας των οδών που διατηρούν ακόμα αναλλοίωτη την ιστορική συνέχεια της πόλης και όπου το παλαιό συνομιλεί αρμονικά ή μη, με το σύγχρονο.

Ο Νίκος Βατόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη»

 

Η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε με επιτυχία ενώ το κοινό του Φεστιβάλ είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί βιβλία της Μάρως Βουγιούκα, του Ελευθέριου Γ. Σκιαδά και του Νίκου Βατόπουλου για την Αθήνα, στο Περίπτερο νο.6 του «Συλλόγου των Αθηναίων».

Το Περίπτερο (νο.6) του «Συλλόγου των Αθηναίων» στο 51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ.