12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: 79η Επέτειος της Απελευθερώσεως των Αθηνών

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και με συμμετοχή εκπροσώπων της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του πολιτικού κόσμου και της Αυτοδιοίκησης η 79η επέτειος της Απελευθέρωσης των Αθηνών από τους Γερμανούς Κατακτητές.

Και εφέτος τηρήθηκε το τυπικό που ακολουθείται από το 1945. Μέλη της  χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων με εθνικές ενδυμασίες ξεκίνησαν  από την πλευρά του Αρχαίου Ναού, κρατώντας την ιστορική Σημαία και πλαισιωμένα από μαθητές και μαθήτριες παρέδωσαν τη σημαία στους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς. Ακολούθησε η έπαρση και ο Εθνικός Ύμνος.

«Όσο υπάρχει ουρανός και θάλασσα η Σημαία αυτή θα κυματίζει στο κοντάρι του Κάστρου των Αθηνών» είπε ο κεντρικός ομιλητής κ. Ελευθέριος Σκιαδάς Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη. Επισήμανε δε «ότι είναι ιερό καθήκον για τους νεώτερους να υπηρετούν τις ύψιστες Αρχές που εκπροσωπούν η πόλη των Αθηνών και τα μνημεία της. Διότι η ελευθερία δεν χαρίζεται».

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, στον Δήμαρχο της Απελευθέρωσης Αριστείδη Σκληρό αλλά και στην ενδιαφέρουσα ιστορία της Σημαίας που επαίρεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στον ιστό.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του αναφερόμενος στον εμφύλιο σπαραγμό που ακολούθησε την Απελευθέρωση για να καταλήξει λέγοντας πως «η ενότητα είναι η δύναμη των ελεύθερων ανθρώπων».

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβερνήσεως μίλησε ο Γεν. Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας. Τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο βουλευτής Αθανάσιος Πλεύρης. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο Βουλευτής Παύλος Γερουλάνος. Το ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε η βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου. Από την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ παραβρέθηκε η βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γεώργιος Δημόπουλος και η κόρη του Απόστολου Σάντα.

Τον Σύλλογο των Αθηναίων, ο οποίος έχει δωρίσει τη Σημαία, εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Ναπολέων Νέζερ ενώ κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας κ. Εμμανουήλ Καρανίκας.

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.
Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο των Αθηναίων ο Γενικός Γραμματέας αυτού κ. Εμμανουήλ Καρανίκας καταθέτει στεφάνι.