Ιστορία Συλλόγου των Αθηναίων

Όπως η πόλη πληγώνεται από εκείνους που δεν σέβονται το παρελθόν της, έτσι και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα και συλλογικοί φορείς χάνουν τον βηματισμό και το στόχο τους εάν δεν γνωρίζουν την ιστορία τους για να μεταλαμπαδεύουν στους νεώτερους τα οράματα και τους σκοπούς τους. Κάθε σπιθαμή γης στην Αθήνα έχει πλούσιο παρελθόν∙ από τα δένδρα του Εθνικού Κήπου και τα περίπτερα των παλαιών σιδηροδρομικών σταθμών, μέχρι τα κάγκελα πολλών κοινόχρηστων χώρων και τα ρείθρα των πεζοδρομίων. Έτσι και ο Σύλλογος των Αθηναίων έχει το δικό του πλούσιο παρελθόν, τις ρίζες του.

Κάθε χρονιά, κάθε μήνας και κάθε μέρα που πέρασε, άφησε πλούσια και ορατά χνάρια. Το γεγονός πως ο Σύλλογος των Αθηναίων λειτούργησε πάντα κάτω από το λαμπρό Αττικό Φως, ακόμη και σε περιόδους που τις σκέπασε ή τις σκεπάζει η καταχνιά των συγκυριών, μας επιτρέπει να διαβάσουμε το παρελθόν για να χαράξουμε το μέλλον. Όπως εύστοχα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αγιάζοντας την έναρξη λειτουργίας μας το 2014, κάποιοι φρόντισαν να φυτέψουν το δένδρο και να το περιποιηθούν για να απολαμβάνουμε σήμερα εμείς τους καρπούς του. Εννοείται πως η πορεία του Συλλόγου είναι άμεσα συνυφασμένη με τη γενέθλια γη των Αθηνών και τα μέλη του που κλήθηκαν και καλούνται να την υπηρετήσουν.

Αποτελούμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά έναν ακόμη κρίκο της ισχυρής αλυσίδας που μας συνδέει στη μακρά διαδρομή, δημιουργώντας μια θαυμαστή συνέχεια και έναν όμορφο ακατάλυτο δεσμό. Ο Σύλλογος των Αθηναίων ιδρύθηκε το 1895, όταν οι γηγενείς έβλεπαν γύρω τους να αλλάζουν τα πάντα και τη μικρή πόλη τους να κατακλύζεται από δεκάδες χιλιάδες νέους κατοίκους. Αισθάνονταν την ανάγκη να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ τους, να προστατεύσουν την πόλη, την ιστορία, τις οικογενειακές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους. Περισσότερο από δώδεκα δεκαετίες αργότερα οι αλλαγές οι οποίες επήλθαν είναι κοσμογονικές. Σημειώθηκαν πρόοδοι τις οποίες ακόμη και ο πλέον ευφάνταστος νους δεν μπορούσε να προβλέψει.

Η πόλη είναι διαφορετική όπως και οι συνθήκες ζωής. Αλλά παραμένουν επίκαιρα τα μηνύματα που έστελναν οι προκάτοχοί μας μέσα από τα σοφά καταστατικά τους ζητώντας αλληλεγγύη, μόρφωση, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Μας υπέδειξαν τα μέσα με τα οποία θα πετύχουμε τους σκοπούς μας. Εργάστηκαν ακατάπαυστα για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι ευχερέστερο το έργο μας. Αμέτρητες οι παρακαταθήκες και περισσότεροι οι θησαυροί, κυρίως πνευματικοί, που μας παρέδωσαν. Σε μας απομένει να διαφυλάξουμε τους θησαυρούς αυτούς και να τους παραδώσουμε στο κοινό και στις επόμενες γενιές. Είναι το καθήκον μας και θα το πράξουμε στο ακέραιο.  

 Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

     Πρόεδρος