Συλλογές

Α. Συλλογή Σκουζέ – Πετρίδη

Το 2020 ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, σύζυγος της Λίζας Σκουζέ-Πετρίδη, δώρισε το σύνολο των συλλογών και των αρχείων της γνωστής Αθηναϊκής οικογένειας Σκουζέ στο «Σύλλογο των Αθηναίων». Η συλλογή Σκουζέ-Πετρίδη χρονολογείται από τον 18ο αι. έως και τα τέλη του 20ου αι. και αποτελεί τη βάση της μόνιμης έκθεσης του Αθηναϊκού Μουσείου.

Στη Συλλογή Σκουζέ μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα προεπαναστατικά και επαναστατικά έγγραφα, το νταλιάνι, το μπαούλο και ο σφραγιδόλιθος του αγωνιστή Γεωργαντά Σκουζέ, η εμπορική αλληλογραφία και τα απομνημονεύματα του Παναγή Σκουζέ, τα πορτραίτα σημαντικών μελών της οικογένειας, οι τιμητικές διακρίσεις και τα προσωπικά αντικείμενα του αθηναιογράφου Δημητρίου Σκουζέ και το οπτικοακουστικό αρχείο με αδημοσίευτες συνεντεύξεις της Λίζας Σκουζέ-Πετρίδη σε σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής. Τα παραπάνω συμπληρώνει η οικοσκευή και τα οικογενειακά κειμήλια της οικογένειας Πετρίδη και οικοσκευή από το Καστέλο της Ροδοδάφνης της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Τιμητικές διακρίσεις και παράσημα Δ. Σκουζέ.

Β. Συλλογή Σερπιέρη

Η Συλλογή Σερπιέρη περιήλθε στο Σύλλογο των Αθηναίων μέσω δωρεάς της κ. Σαμπίνας Στάικου-Σερπιέρη, συζύγου του αείμνηστου Φερνάνδου (Φρέντυ) Σερπιέρη (1938-2016). Η Συλλογή χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αι. και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, έργα τέχνης, οικογενειακά κειμήλια κ.α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχείο του Ιωάννη Βαπτιστή (1832-1897) και του Φερνάνδου (1858-1926) Σερπιέρη που αφορά τα μεταλλεία του Λαυρίου, τα αντικείμενα και η οικοσκευή που προέρχονται από τον Πύργο της Βασιλίσσης, τα φωτογραφικά λευκώματα και τα πορτραίτα των μελών της οικογένειας όπως επίσης και οι τιμητικές διακρίσεις της Diddie Σερπιέρη στην αντισφαίριση μεταξύ των οποίων το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε το 1924.

Συλλογή Σερπιέρη.

Γ. Δωρεές

Στο Αθηναϊκό Μουσείο εκτίθενται ακόμη αντικείμενα και κειμήλια που προέρχονται από δωρεές ή χρησιδάνεια στο Σύλλογο των Αθηναίων.

 Δωρητές:

Οικογένεια Γέροντα

Οικογένεια Γεωργαντή-Πατρονικόλα

Οικογένεια Τρίμη

Βίκυ Κυριακοπούλου

Οικογένεια Τοτόμη

Οικογένεια Σκιαδά

Άδωνις Κύρου

Οικογένεια Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου

Νίνα Σουγιουλτζόγλου-Kallmaier

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Σουζάνα Καπογιαννοπούλου-Μπίρη

Οικογένεια Μουστάκα

Πατρίτσια Παπαδημητρίου-Σερπιέρη (γένος Βλαστού)

Κωνσταντίνος Βελέντζας

Έλια Θανογιάννη

Κωνσταντίνος Στεφάνου

Μάρθα Φωτοπούλου

 

Δωρεά Λένας Γεωργαντή-Πατρονικόλα και Βίκυς Κυριακοπούλου
Δωρεά Λένας Γεωργαντή-Πατρονικόλα και Βίκυς Κυριακοπούλου
Δωρεά οικογένειας Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου