Αρχείο Frank Choisy

Λίγα λόγια…

Ο Frank Choisy (1872-1966) γεννήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου από Ελβετούς γονείς. Ήταν διακεκριμένος πιανίστας, βιολιστής, συνθέτης και παιδαγωγός. Από το 1897 έως το 1907 δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών, βιολί, μουσική δωματίου και αντίστιξη ενώ εισήγαγε και το μάθημα της ιστορίας της μουσικής στο πρόγραμμα σπουδών. Διετέλεσε, επίσης, Διευθυντής ορχήστρας σε συμφωνικές συναυλίες.

Το 1903, παντρεύτηκε την Ασπασία Παπαθεοδώρου (1884-1983), το γένος Σουρμελή και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά τον Γιάννη (Jean) και τη Μύριαμ. Το 1907, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Γενεύη, όπου ο F. Choisy ίδρυσε δύο χρόνια αργότερα την École Populaire de Musique κι εργάστηκε ως δάσκαλος, μουσικός και αρθρογράφος αναπτύσσοντας ενεργή φιλελληνική δράση.

Επέστρεψε στην Αθήνα, το 1927, συνεχίζοντας την καλλιτεχνική του δράση. Δημοσίευσε μελέτες και παρέδωσε ομιλίες για ποικίλα θέματα που αφορούσαν τη μουσική, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες της Αθήνας και του εξωτερικού ενώ συνέθεσε τη μουσική και για παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μουσικές φυσιογνωμίες των αρχών του 20ου αι. στην Αθήνα.

Η Δωρεά…

Το Αρχείο «Frank Choisy» στον «Σύλλογο των Αθηναίων» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: πληθώρα σπάνιων ανέκδοτων φωτογραφιών των οικογενειών Choisy, Παπαθεοδώρου και Σουρμελή, λευκώματα με αποκόμματα εφημερίδων που περιλαμβάνουν άρθρα του F.Choisy, επίσημα έγγραφα μελών της οικογένειας, καρτ ποστάλ, προγράμματα του Ωδείου Αθηνών και σπάνιες εκδόσεις.

Η δωρεά του «Αρχείου Frank Choisy» έγινε από τον κύριο Ελευθέριο Γ. Σκιαδά μέσω της δωρεάς της κυρίας Λίλυς Στυλιανούδη στο «Αρχείο του Μικρού Ρωμηού».

 

Ματιές στο Αρχείο…

Επιμέλεια: Έλενα Γκοτσίνα