7 Ιουνίου 2023: ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ στον «Σύλλογο των Αθηναίων»

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στον «Σύλλογο των Αθηναίων» το απόγευμα της  Τετάρτης 7 Ιουνίου 2023 όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ». Το παρών δήλωσαν σημαίνουσες προσωπικότητες από τον κλάδο των φαρμακοποιών και του ιατρών της πρωτευούσης.

Η κατάμεστη αίθουσα του «Συλλόγου των Αθηναίων». Στο βήμα ο Πρόεδρος κ. Ελ. Γ. Σκιαδάς.

 

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων», κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς μιλώντας για την εν γένει αρωγή του Συλλόγου και τις από κοινού δράσεις με τους φαρμακευτικούς συλλόγους των Αθηνών, και ακολούθησε με σύντομο χαιρετισμό o Ιδρυτικός Πρόεδρος  των «Φαρμακοποιών του Κόσμου», κ. Σπύρος Σερεμίδης ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της ίδρυσης του «Κοινωνικού Φαρμακείου» το μακρινό 2005 από τον Πρόεδρο του Συλλόγου τότε Αντιδήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ κ. ΕλευθέριοΣκιαδά.

Ο Πρόεδρος κ. Ελ. Γ. Σκιαδάς απευθύνει τον εναρκτήριο χαιρετισμό.

 

Στο βήμα ο Ιδρυτικός Πρόεδρος  των «Φαρμακοποιών του Κόσμου», κ. Σπύρος Σερεμίδης.

 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πόνημα της Κυρίας Αντιγόνης Παυλίδου με τον ομώνυμο τίτλο. Τις πτυχές του βιβλίου ξεδίπλωσαν ο κ.Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και ο κ.Γιάννης Καβαλάρης, Μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Την ομιλία έκλεισε η συγγραφέας-φαρμακοποιός κ.Αντιγόνη Παυλίδου με μία συγκινητική αναφορά στη συνεισφορά των φαρμακοποιών της πόλης των Αθηνών στους δύσκολους καιρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους που την βοήθησαν στην εκπόνηση της μελέτης της.

Η έκδοση «ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» της Φαρμακοποιού κ. Αντιγόνης Παυλίδου.

 

Στο βήμα ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

 

Στο βήμα η Φαρμακοποιός και συγγραφέας της έκδοσης, κ. Αντιγόνη Παυλίδου.

 

Στη συνέχεια  ο κ. Θεόδωρος Παπασταύρου, Φαρμακοποιός και απόγονος της οικογένειας Ζήση-Παπασταύρου αναφέρθηκε στην ιστορία του «Φαρμακείου Μ. Ζήση και Εμμ. Παπασταύρου» καθώς και στην Συλλογή  Φαρμακευτικού εξοπλισμού, την οποία δώρισε στον Σύλλογο και εκτίθεται μόνιμα σε προθήκες του εντευκτηρίου του. Το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τεκμήρια της Φαρμακευτικής Ιστορίας των Αθηνών του 20ου αι., μεταξύ των οποίων σπάνια κομμάτια όπως η Ασπιρίνη της BAYER (περ. 1906), χάπια Καλμαλίνης, δοχεία αναδεύσεως και ζέσεως, πρώτες ύλες αρωμάτων σε σφραγισμένα μεταλλικά δοχεία, ζυγαριά με βάρη σε mg, μεταλλικό στικ εισπνοών, ιγδίον και άλλα.

Συλλογή  Φαρμακευτικού Εξοπλισμού του «Φαρμακείου Μ. Ζήση και Εμμ. Παπασταύρου». Σύλλογος των Αθηναίων.

 

Συλλογή  Φαρμακευτικού Εξοπλισμού του «Φαρμακείου Μ. Ζήση και Εμμ. Παπασταύρου». Σύλλογος των Αθηναίων.

 

Στο τέλος, ο Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων» κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς  βράβευσε την Κυρία Λίζα Κουτσαπλή με το Αργυρούν Μετάλλιο του «Συλλόγου των Αθηναίων», για την εν γένει ερευνητική συνεισφορά της καθώς και για τη δωρεά της «Φωτογραφικής Συλλογής Γεωργίου Μπακούρου» -δείγμα της οποίας προβλήθηκε στους παρευρισκόμενους- η οποία εντάχθηκε στις αρχειακές συλλογές του Συλλόγου.

Στο βήμα η τιμώμενη κ. Λίζα Κουτσαπλή.

 

Η κ. Λίζα Κουτσαπλή με το Αργυρούν Μετάλλιο του «Συλλόγου των Αθηναίων» και την Ταμία του Συλλόγου κ. Χρυσούλα Τσίγκρη.

 

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε δεξίωση στο roof – garden του «Συλλόγου των Αθηναίων» με θέα την Ακρόπολη.