ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΣΤΗΝ Α.Μ. ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΕΑΣ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟ

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 ο «Σύλλογος των Αθηναίων» είχε την τιμή να φιλοξενήσει στις ιστορικές εγκαταστάσεις του στην Πλάκα την Τελετή Αναγόρευσης της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


Ο Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων» και Επίτιμος Διδάκτορας του ΠΑΔΑ, κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, το Χρυσούν Μετάλλιο του Συλλόγου των Αθηναίων. Ο κ Σκιαδάς ανέγνωσε την απόφαση του Δ.Σ. να απονείμει ομοφώνως το Χρυσούν Μετάλλιο του Συλλόγου των Αθηναίων, ως ελάχιστο δείγμα Τιμής και Σεβασμού στον πεφωτισμένο Ποιμενάρχη και απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο ανέφερε: «Παρακαλούμε δε, από τούδε και στο εξής, να θεωρείτε πως σε αυτή την ιστορική γωνιά της Αθηναϊκής γης, που κάποτε στέγασε αγωνιστές της Εθνεγερσίας του 1821, υπάρχει ένας Θρόνος για την Μακαριότητά σας. Αναμένουμε την ευλογία σας, μέσω της οποίας θα φωτισθούν οι ψυχές όλων μας και θα ενισχυθούν οι δεσμοί που μας ενώνουν ως Έλληνες και Ορθοδόξους.» Το μετάλλιο παρέδωσαν ο Γενικός Γραμματέας, κ. Εμμανουήλ Καρανίκας, η Πρόεδρος του Μεροπείου Φιλανθρωπικού Σωματείου κ. Έλια Θανογιάννη και ο κ. Άδωνις Κύρου.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων χαρακτήρισε την απόφαση αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου ως πλήρη υψηλών εθνικών και πνευματικών μηνυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «Η παρουσία σας στην Αθήνα, την κοιτίδα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, αποτελεί για εμάς μία υπενθύμιση της κοινής μας αποστολής να διατηρήσουμε ζωντανά τα ιδανικά που ενώνουν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.»

Στην προσφώνησή του, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής χαρακτήρισε τον τιμώμενο ως ξεχωριστό πνευματικό ηγέτη του Ελληνισμού, με στιβαρή θεολογική, επιστημονική και κοινωνική συγκρότηση, που ακτινοβολεί με τους αγώνες του για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, εκφράζοντας την ιδιαίτερη συγκίνησή του για την αποδοχή της τιμητικής διάκρισης του Πανεπιστημίου από τον ίδιο, καθώς αφορά έναν διαχρονικό φίλο τόσο του ιδίου όσο και του Πανεπιστημίου.

 

 

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Γεώργιος Πιερράκος, αναφερόμενος στην απόδοση της τιμητικής διάκρισης εκ μέρους του Τμήματος Τουρισμού της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑΔΑ, επεσήμανε ότι «η Σχολή μας, που έχει ως αποστολή την προαγωγή της επιστήμης, της καινοτομίας και της κοινωνικής ευθύνης, βλέπει στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου ένα φωτεινό φάρο αξιών και ηθικής. Το παράδειγμά του μας εμπνέει να καλλιεργούμε όχι μόνο τη γνώση αλλά και το ήθος, να ενισχύσουμε τη σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία και να αναλαμβάνουμε ενεργή, μαχητική δράση στην προώθηση της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης.»


Στην προσφώνησή της για την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΠΑΔΑ, η Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του ΠΑΔΑ, Καθηγήτρια Αικατερίνα Κικίλια χαρακτήρισε ως αξιοθαύμαστη την πορεία που έχει διαγράψει ως θεολόγος, επιστήμονας και πνευματικός ηγέτης, ενσαρκώνοντας την αφοσίωση στις αρχές της δικαιοσύνης, της αγάπης και της προσφοράς προς την κοινωνία, τονίζοντας ότι η παρουσία του εμπνέει τα Μέλη του Τμήματος να προαγάγουν με υπευθυνότητα και όραμα την επιστήμη της διοίκησης του τουρισμού.

Το έργο του τιμώμενου στην εκκλησία, στον Ελληνισμό, στην κοινωνία και στην εκπαίδευση παρουσίασε η κ. Πολυξένη Μοίρα, Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του ΠΑΔΑ, και σε ό,τι αφορά τη δράση του στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «Αποκορύφωμα της αγωνιστικής του στάσης υπήρξε η καταγγελία κατά της Τουρκίας ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που οδήγησε στην ιστορική καταδίκη της Τουρκίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την με αριθμό 507/3.2.94 απόφασή του, καταδίκασε, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.»


Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, ανέλυσε την καταλυτική συμβολή της Παιδείας και της Θρησκείας στη διάσωση και στην περιφρούρηση της ταυτότητας και της συνείδησης του Ελληνισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τη σχέση του με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (με το οποίο το 2021 συνυπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάδειξη και τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μητροπόλεως Πάφου) σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Αισθάνομαι ότι η τιμή αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, επειδή προέρχεται από το τρίτο μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Κι είναι με χαρά που πληροφορήθηκα ότι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής λειτουργούν έξι Σχολές, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων και ότι σ΄ αυτές φοιτούν πέραν των 60 χιλιάδων φοιτητών. Διάπυρες οι ευχές μου προς τον Θεό για την ευόδωση των εκπαιδευτικών οραματισμών του Πανεπιστημίου σας και για την πραγμάτωση των στόχων ενός εκάστου φοιτητή, διότι στα πρόσωπά τους ενσαρκώνονται οι ελπίδες μας για το μέλλον του Έθνους. Ίσως η έννοια του Τουρισμού να έχει για πολλούς ένα εκκοσμικευμένο περιεχόμενο που να προκαλεί ερωτηματικά και ενστάσεις ως προς τη συνάφεια της αποδιδομένης σήμερα τιμής προς το πρόσωπο του αποδέκτη, ενός εκκλησιαστικού προσώπου. Θεωρώ μιαν τέτοια ένσταση χωρίς βάθος τόσο από ουσιαστικής απόψεως όσο και ιστορικώς. Στον Χριστιανισμό κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, μακράν της αμαρτίας, ευλογείται από τον Θεό και εξαγιάζεται. Ο Χριστός με την ενανθρώπησή του ανέλαβε τον όλο άνθρωπο, όλες τις ανάγκες και όλες τις δραστηριότητές του. Μια επίσκεψη τουριστικού χαρακτήρα για γνωριμία ξένων τόπων ή για υγιή αναψυχή, δεν βρίσκεται αντίθετη προς τη ζωή ενός θρησκευόμενου ανθρώπου. Ιστορικώς, εξάλλου, έχουμε πολύ νωρίς περιγραφές θρησκευτικών περιηγήσεων με τις οποίες εμορφώνονταν αλλά και εκαλλιεργούνταν θρησκευτικά οι άνθρωποι που δεν είχαν τα μέσα για προσωπική επίσκεψη σε κάποια μέρη. …Το ιστορικό αυτό υπόβαθρο καθώς και η τεχνολογική και οικονομική πρόοδος βοήθησαν σήμερα τόσο διεθνώς όσο και στον τόπο μας στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.»

Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε τιμητικό δείπνο στους παρευρισκόμενους από τον «Σύλλογο των Αθηναίων».

Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Κατσαρός, ο Επίσκοπος Θεσπιών Παύλος, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου, κ. Λούκας Ξενοφώντος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης, έγκριτοι Καθηγητές καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του «Συλλόγου των Αθηναίων», η Πρόεδρος του Μεροπείου Φιλανθρωπικού Σωματείου κ. Έλια Θανογιάννη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος κ. Γεώργιος Συλλούρης.