Επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ο «Σύλλογος των Αθηναίων» και το Σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού» διοργάνωσαν επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στο Εντευκτήριο του «Συλλόγου των Αθηναίων».

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, κ. Εμμανουήλ Ι. Βελεγράκης και η Λέλα Β. Καραγιάννη, εγγονή της ηρωίδας-αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη και αντιπρόσωπος του θυγατρικού «Συλλόγου των Αθηναίων» Νέας Υόρκης.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Σωματείου «Φίλοι του ΜΝΕΠ», κ. Νικόλαου Καρρά με τίτλο «Στιγμές του Έπους του 1940». Ο κ. Καρράς μετέφερε τους παρευρισκόμενους στις πρώτες ημέρες του Πολέμου. Τι συνέβαινε στην πόλη των Αθηνών, ποιες παραστάσεις φιλοξενούσαν τα θέατρα, πως έμοιαζε η καθημερινή ζωή και τι συνέβαινε στους δρόμους της πόλης τον κρίσιμο Οκτώβριο του 1940; Στιγμιότυπα του Έπους του ’40 ζωντάνεψαν σε μία σύντομη επιγραμματική εξιστόρηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα αλλά και την ανάδειξη του Αγώνα των απλών και καθημερινών ανθρώπων για την Πατρίδα με όσα μέσα διέθετε ο καθένας.

 

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του «Συλλόγου των Αθηναίων», κ. Ελευθέριου Γ. Σκιαδά με τίτλο «Ο Σύλλογος των Αθηναίων στα χρόνια της Κατοχής: Εστία ψυχικής έξαρσης και ελπίδας». Ένα φόρος τιμής σε ανθρώπους που τίμησαν την Πατρίδα τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και κράτησαν ισχυρά τα θεμέλια της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης στην πόλη των Αθηνών μέσα από ανέκδοτα τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου του «Συλλόγου των Αθηναίων». Ο ευπατρίδης Δημήτριος Σκουζές που κατετάγη εθελοντικά στο Α’ Σώμα Στρατού, οι γυναίκες του Συλλόγου που έπλεκαν και συγκέντρωναν ρουχισμό για τους στρατιώτες, τα μέλη του Συλλόγου που κατέθεταν μεγάλα ποσά για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς και τα συσσίτια που πραγματοποιούνταν εν μέσω της Κατοχής στις εγκαταστάσεις του και οι προσωπικότητες που παρέδιδαν διαλέξεις για να εμψυχώσουν τον αθηναϊκό λαό με κάθε μέσο που διέθεταν έλαβαν την ελάχιστη από την αναγνώριση που τους αξίζει μέσα από τη συγκινητική αφήγηση του κ. Σκιαδά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, κέρασμα στην είσοδο του Συλλόγου καθώς και επίσκεψη στο «Αθηναϊκό Μουσείο» όπου εκτέθηκαν τα φύλλα της παράνομης κατοχικής έκδοσης «Ραδιοφωνικόν Δελτίον» της οργάνωσης «Εθνική Δράση» που ενημέρωνε τον αθηναϊκό λαό για τις διεθνείς ειδήσεις από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 1944.