Η Αθήνα απροστάτευτη πόλη

Οδός Αδριανού (Εdmond Boissonnas, 1920).

Εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσεως και έντονου κοινωνικού και πολιτισμικού προβληματισμού εμφανίζεται εκ νέου προσπάθεια καταστρατηγήσεως των διαταγμάτων περί χρήσεων γης. Των προεδρικών διαταγμάτων τα οποία γεννήθηκαν για να θωρακίσουν τις παραδοσιακές γειτονιές των Αθηνών από τις αλόγιστες χρήσεις και τους κατοίκους τους από την ασυδοσία και τις οχλούσες δραστηριότητες.

Απροκάλυπτα το ΥΠΕΚΑ αδιαφορεί για τις απόψεις του συνόλου των κατοίκων και επιδεικνύει διαρκές ενδιαφέρον για το συμφέρον των ολίγων. Εκείνοι που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προστατεύουν την πόλη και τους κατοίκους της, μετατρέπονται σε απηνείς διώκτες της ηρεμίας και της καθημερινότητάς της, επιχειρώντας να μεταβάλουν το Ιστορικό Κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας σε «σκουπιδότοπο» της Αττικής.

Την ώρα που θα έπρεπε να καταβάλλεται προσπάθεια για την αναζωογόνηση και πραγματική οικονομική ευημερία των Αθηνών, την ενίσχυση των υποδομών και την τουριστική ανάπτυξη, προωθείται δυστυχώς η παραοικονομία και αποθεώνεται η υποκουλτούρα. Δυναμιτίζεται το περιβάλλον, απαξιώνονται τα μόνα ίσως επιτυχημένα διοικητικά εγχειρήματα που εφαρμόσθηκαν την τελευταία 30ετία και τίθενται σε διωγμό η κατοικία και οι κάτοικοι.

Σε περίοδο κατά την οποία η Πολιτεία καταβάλει προσπάθειες για αποκατάσταση των κακώς κείμενων, το ΥΠΕΚΑ υιοθετεί τις πλέον αρνητικές εισηγήσεις οι οποίες θα προκαλέσουν σειρά δυσμενών επιπτώσεων για τους κατοίκους των παραδοσιακών γειτονιών. Αντί να εφαρμοσθούν με αυστηρότητα όσα προβλέπουν τα προεδρικά διατάγματα, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να τα τροποποιήσει προκειμένου να προσαρμοσθούν σε όσους τα παραβίασαν ή τα παραβιάζουν. Αυτονόητες ρυθμίσεις, όπως η μεταβίβαση των αδειών των παλαιών ταβερνών, μπορούν να γίνουν μέσω διαβούλευσης και συνεννόησης με τον Δήμο Αθηναίων, τους κατοίκους και τους φορείς τους.

Ο «Σύλλογος των Αθηναίων», ο οποίος πρωτοστάτησε στην διάσωση της Πλάκας και των άλλων γειτονιών, ενώνει τη φωνή του με τους φορείς που διαμαρτύρονται και καλεί τον Δήμο Αθηναίων να πάρει θέση και τους συμπολίτες μας να αντιδράσουν σθεναρά στις μεθοδεύσεις. Απευθύνοντας έκκληση στους αρμόδιους του ΥΠΕΚΑ, τους καλούμε να σεβαστούν την πρωτεύουσα και την ιστορία της και να πάψουν, εκμεταλλευόμενοι τις περιστάσεις, να την αντιμετωπίζουν ως απροστάτευτη πόλη. Άλλως θα εισπράξουν την πρέπουσα απάντηση.

Δεκέμβριος 2014