Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ

Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στον Σύλλογο των Αθηναίων την Τρίτη 26 Μαρτίου, εσπερίδα με θέμα «Η Ιατρική στα χρόνια της Επανάστασης του 1821». Η εσπερίδα συνδιοργανώθηκε από τον «Σύλλογο των Αθηναίων» και το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έγκριτοι ομιλητές, ιατροί, ερευνητές καθώς και μέλη της φοιτητικής κοινότητας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πρωτότυπες έρευνες και να ακούσει άγνωστες πτυχές της εμπειρικής ιατρικής που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια του Αγώνα των Ελλήνων.

Τους χαιρετισμούς και την εισαγωγή στη θεματική της εσπερίδας ανέλαβαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, ο Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Θεόδωρος Παπαϊωάννου και η Καθηγήτρια Επιστημολογίας κ. Μαριάννα Καραμάνου. Κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων εισηγήσεων ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη νέων στοιχείων, στην αξία της ιστόρησης των γεγονότων καθώς και στην παραγωγική συνεργασία του «Συλλόγου των Αθηναίων» και του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής.

Στο βήμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

 

Στο βήμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

 

Στο βήμα ο Καθηγητής Θεόδωρος Παπαϊωάννου.

 

Η Καθηγήτρια Μαριάννα Καραμάνου.

 

Το Προεδρείο που ανέλαβε τον συντονισμό και το σχολιασμό της Εσπερίδας αποτελούνταν από τον Αναπλ. Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, την Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής Έφη Πουλάκου-Ρεμπελάκου και τον Δρα Δρα Κωνσταντίνο Λάιο, ιστορικό και χειρούργο.

 

Στο προεδρείο ο Αναπλ. Καθηγητής Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, η Αναπλ. Καθηγήτρια Έφη Πουλάκου-Ρεμπελάκου και ο Δρ Κωνσταντίνος Λάιος.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έλαβαν χώρα οι εισηγήσεις του Ομότιμου Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεωργίου Σαμώνη σχετικά με την υγειονομική κατάσταση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και τις ασθένειες που μάστιζαν τον πληθυσμό και του Υποψ. Διδάκτορα, Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου Γιάννου Δημητριάδη με μία εκτενή αναφορά στον Ιωάννη Κωλέττη ως ιατρό και ασθενή αποκαλύπτοντας την πιθανή αιτία θανάτου του καθώς και ανασύροντας νέα στοιχεία για τις πιθανές νόσους των αγωνιστών της επανάστασης μέσα από την εικονοδιαγνωστική διαδικασία, δηλαδή την παρατήρηση των πορτραίτων τους.

Κεντρική ομιλία της εσπερίδας αποτέλεσε η ανακοίνωση του Δρ Λάζαρου Βλαδίμηρου για την υγειονομική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Ο Δρ Λάζαρος Βλαδίμηρος μέσα από ανέκδοτες πηγές και αρχεία ανέδειξε τις εμπειρικές μεθόδους ιατρικής της εποχής, καταγραφές που αναφέρονται σε ιατρούς και ολοκλήρωσε την εισήγηση του με τη συνεισφορά του Ανάργυρου Πετράκη ως προς την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που συμπληρώνει φέτος τα 100 του χρόνια.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό.

 

Ο Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Σαμώνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

 

Ο Υποψ. Διδάκτωρ Γιάννος Δημητριάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

 

Ο Δρ Λάζαρος Βλαδίμηρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

 

Ο Δρ Λάζαρος Βλαδίμηρος κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας.

 

 

Στο τελευταίο μέρος της εσπερίδας, η Ταμίας του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Χρυσούλα Τσίγκρη ανέγνωσε την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου των Αθηναίων να απονείμει κατόπιν εισηγήσεως του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής το Χρυσούν Μετάλλιο του «Συλλόγου των Αθηναίων» στη Δρα Ελένη Βασιλοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΚΠΑ και Συνεργάτιδα του Εργαστηρίου δια την συστηματική, ουσιαστική και πολυετή επιστημονική προσφορά της. Την απονομή του Μεταλλίου ανέλαβαν ο Αντιπρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων» κ. Ναπολέων Νέζερ και η Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μαριάννα Καραμάνου. Μετά τη βράβευση το λόγο πήρε η τιμωμένη Δρ Ελένη Βασιλοπούλου η οποία σε έναν έντονα συγκινητικό λόγο εξέφρασε τις ευχαριστίες της και την επιθυμία της να συνεχίσει να είναι αρωγός στο έργο του Εργαστηρίου και του «Συλλόγου των Αθηναίων».

 

Η ταμίας του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Χρυσούλα Τσίγκρη αναγιγνώσκει την απόφαση του ΔΣ για τη βράβευση της Δρος Ελένης Βασιλοπούλου.

 

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων κ. Ναπολέων Νέζερ και η Καθηγήτρια Μαριάννα Καραμάνου απονείμουν το Χρυσούν Μετάλλιο του Συλλόγου των Αθηναίων στη Δρα Ελένη Βασιλοπούλου.

 

 

 

Η Δρ Ελένη Βασιλοπούλου.

 

Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με κέρασμα στην είσοδο του «Συλλόγου των Αθηναίων» και όμορφες συζητήσεις.

 

Κέρασμα στην είσοδο του Συλλόγου των Αθηναίων.