Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρεταννικό Μουσείο

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές – μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επανένωσή τους, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από τον «Σύλλογο των Αθηναίων» στο Μουσείο της Ακροπόλεως (24 & 25 Σεπτεμβρίου 2016) υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Ελγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η Ζωφόρος του Παρθενώνος, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεως τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως είναι μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων. Επίσης παρουσιάστηκαν το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος. Οι διαλέξεις αναζωογόνησαν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου Μνημείου της Αθηναϊκής Ακροπόλεως.

Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες παρέστησαν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές και, επιπλέον, ανανεώθηκε -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επανένωση των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures).
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχάρη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο εξελέγη από τη Συνάντηση των Εθνικών Επιτροπών Διεκδίκησης της Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους:

  1. Prof. Louis Godart, Πρόεδρος (Ιταλία),
  2. Άννα Μαραγκού, Αντιπρόεδρος (Κύπρος)
  3. Prof. Paul Cartledge, Αντιπρόεδρος (Ηνωμένο Βασίλειο)
  4. Matthew Taylor, Αντιπρόεδρος (Ηνωμένο Βασίλειο)
  5. George Vardas, Γραμματέας (Αυστραλία)
  6. Andrew George, Ταμίας (Ηνωμένο Βασίλειο).

O νεοεκλεγείς Πρόεδρος, καθηγητής κ. Luis Godart, πέραν της ιδιότητας του ως συμβούλου του Προέδρου της Ιταλίας για θέματα Πολιτισμού, είναι γνωστός και διεθνούς εμβέλειας ερευνητής της αιγαιακής αρχαιολογίας, ενώ έχει εντρυφήσει σε θέματα Γραμμικής Γραφής A και Β. Φίλος και υποστηρικτής της Ελλάδας, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ένταση των προσπαθειών για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και διαβεβαίωσε ότι τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι στο πλευρό τους και πάντα αρωγοί στο έργο τους.

Ο «Σύλλογος των Αθηναίων» επανήλθε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ιδιοποίησή τους από το Βρεταννικό Μουσείο και εκφράζει τις βαθύτατες και ειλικρινείς ευχαριστίες του προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του Συνεδρίου. Εξάλλου, στους σκοπούς του «Συλλόγου των Αθηναίων» από την ίδρυσή του (1895) περιλαμβάνεται η φροντίδα διασώσεως και συντηρήσεων των Μνημείων και των Έργων Τέχνης που συνδέονται με την Ιστορία των Αθηνών, η διατήρηση της Αθηναϊκής παραδόσεως, η προστασία των θησαυρών της Πόλεως και η προαγωγή των τοπικών ζητημάτων και του Πολιτισμού.

Επίσης, στα ιδρυτικά του μέλη συμμετείχαν και συμμετέχουν απόγονοι των Αθηναίων, οι οποίοι αντιστάθηκαν στην σύληση του Παρθενώνος από τον λόρδο Έλγιν. Ο «Σύλλογος των Αθηναίων» θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα και στις προγραμματισμένες δράσεις του έχουν ενταχθεί η στενότερη συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές και η στήριξη των ενεργειών τους, καθώς και η δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα το ταξίδι των Γλυπτών από τον Παρθενώνα μέχρι το Βρεταννικό Μουσείο.

Τα Πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στη δημοσιότητα και στον επιστημονικό κόσμο, τροφοδοτώντας με πλούσιο υλικό τη βιβλιογραφία και αναδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα πολιτιστικά τους αγαθά.