ΕΞΟΔΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο στρατός του Μοροζίνη έμεινε στην Αθήνα ολόκληρο το χειμώνα του 1687 – 88. Όταν όμως πλησίαζε η άνοιξη και υπήρχαν πληροφορίες ότι ο σερασκέρης της Θήβας ετοίμαζε στρατό για να ξαναπάρει την Αττική, αποφασίστηκε, στα πολεμικά συμβούλια που έγιναν στη ναυαρχίδα του Μοροζίνη, η εγκατάλειψη της Αθήνας για να εξοικονομηθούν δυνάμεις.
Η ΑΘΗΝΑ ΕΡΗΜΩΝΕΤΑΙ
Την αναχώρηση των τελευταίων κατοίκων και του βενετικού στρατού ακολούθησε η εισβολή των Τούρκων στην Αθήνα και η αγρία λεηλασία της έρημης πολιτείας. Στο τέλος οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά στα σπίτια και στον ελαιώνα. Η Αθήνα ερημώθηκε τότε για τρία χρόνια.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Οι Αθηναίοι βρήκαν τήν πόλη τους σε αθλία κατάσταση. Χρονικογράφος της εποχής μας δίνει την εικόνα της Αθήνας του 1690: «Από τους κατοίκους της Αττικής ολίγοι είχον μείνει εις την Ακρόπολιν και άλλοι τινές εις μερικούς Πύργους της πόλεως.
ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο περιηγητής Stuart, που ήλθε στην Αθήνα το 1751 – 52, αναφέρει ότι ο πληθυσμός της ήταν 9 – 10 χιλιάδες κάτοικοι. Στην περίοδο αυτή παρατηρείται και κάποια μορφωτική προσπάθεια.
ΟΙ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ 1754
Την επαναστατική ατμόσφαιρα, που δημιουργήθηκε στην Αθήνα του 1754, την προκάλεσε η διαγωγή του Βοεβόδα Σαρή Μουσελίμη, που καταπίεζε Έλληνες και Τούρκους, για να εισπράτει περισσότερα. Τα δύο στοιχεία, ελληνικό και τουρκικό, ενώθηκαν σε κοινό μέτωπο εναντίον του βίαιου και αρπαχτικού Μουσελίμη.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ
Οι ταραχές του 1754, πραγματική επανάσταση, σημειώνουν σταθμό στην αθηναϊκή ιστορία της Τουρκοκρατίας. Είναι το πρώτο ένοπλο και οργανωμένο κίνημα των Αθηναίων κατά του Κατακτητή και το πρώτο ξύπνημα του λαού.
ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΛΩΦ
Στο εθνικό ξύπνημα του ελληνικού λαού, θα πρέπει ν’ αναζητήσουμε και τα βαθύτερα αίτια του ξεσηκωμού του 1770, που είναι γνωστός στην ιστορία με το όνομα: Επανάσταση του Ορλώφ.
Ο ΧΑΤΖΗ ΑΛΗΣ ΧΑΣΕΚΗΣ
Το όνομα του Χατζή Αλή Χασεκή έχει συνδεθεί με τις πιο μαύρες σελίδες της αθηναϊκής ιστορίας.
ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΓΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ «ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΩΝ»
Η λεηλασία και η καταστροφή των μνημείων και των έργων τέχνης της αρχαίας Ελλάδος, είχε αρχίσει από τα ρωμαϊκά χρόνια και συνεχίστηκε την εποχή του Βυζαντίου και της Φραγκοκρατίας.
Η ΑΘΗΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο πληθυσμός. Μετά το θάνατο του Χασεκή οι περισσότεροι Αθηναίοι, που είχαν εγκαταλείψει την πόλη τους για αν αποφύγουν την τυραννία του, ξαναγύρισαν πίσω.